Praktische Informatie

Praktische informatie voor een reis naar Noorwegen

Het zomerseizoen, die van eind mei tot eind september loopt, is de beste reisperiode voor een vakantie naar Noorwegen. De meeste sneeuw is gesmolten waardoor de bergwegen begaanbaar zijn. Rond deze tijd zijn ook de meeste bezienswaardigheden en musea open, terwijl er vanaf juli veel festivals plaatsvinden.

Hieronder geven wij u praktische informatie voor een reis naar Noorwegen

Voor vertrek

Klimaat

Noorwegen is groot waar veel verschillende klimaten heersen. Langs de kust is de zomer zacht en regenachtig. In Noord-Noorwegen kan het ’s zomers warmer dan 30 graden worden en ’s winters -50. In het zuiden is het vaak koud en regenachtig.

Voorbereiding

Bij een rondreis door Noorwegen moet je soms grote afstanden overbruggen. Dit vaak over bochtige wegen of met veerboten waarbij je niet altijd weet hoe lang dit duurt. Probeer vooraf niet teveel te plannen want de reistijd kan vies tegenvallen. Neem voldoende warme en regenkleding mee in verband met het klimaat dat hier heerst. Daarnaast zijn goede wandelschoenen bijna noodzakelijk aangezien je hier vele mooie wandelingen kunt maken.

Valuta

De munteenheid van Noorwegen is de Noorse Kroon. 1 Noorse Kroon is €0,13. Over het algemeen kun je met de creditcard betalen al zijn er enkele supermarkten waarbij dit niet kan. Informeer dit van tevoren.

Douane

Als je ouder bent dan 18 jaar kun je 200 sigaretten of 250 gram andere tabaksproducten rechtenvrij invoeren. Daarnaast kun je 1 liter wijn en 2 liter bier of 1 liter wijn en 1 liter sterke drank rechtenvrij invoeren. Kaas en vers en gerookt vlees moeten uit de EER afkomstig zijn.

Reizen naar Noorwegen

Vliegtuig

Enkele luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks naar Noorwegen vliegen zijn de KLM, SAS en Norwegian. KLM vliegt op de luchthavens in Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger, Sandefjord en Trondheim.

Auto

Voor mensen die naar Oslo, Sorlandet of West-Noorwegen willen kunnen het beste de autoveerdienst nemen of via de E6 in Zweden naar Noorwegen te rijden. Als de Noordkaap je bestemming is kun je het beste door Zweden naar Narvik rijden.
Vanuit Denemarken kun je met de veerboot naar verschillende plaatsen in Noorwegen varen.

Vervoer in Noorwegen

Bus

Express bussen rijden door heel Noorwegen. Vooraf reserveren is niet nodig aangezien er altijd genoeg plek is. Tot 4 jaar is het gratis reizen en gepensioneerden en kinderen tot 15 jaar krijgen 50% korting.

Trein

Noorwegen heeft vele treinverbindingen door het land. Hier kun je ook vaak kortingen op krijgen als je hier goed naar zoekt. Studenten en gepensioneerden kunnen voor de prijs van een kinderticket reizen. De belangrijkste spoorwegen van Noorwegen zijn Bergen, de Dovre-spoorweg, de Norland-spoorweg en de Sorland-spoorweg. Enkele bijzondere spoorwegen zijn de Flam-spoorweg, Rauma-spoorweg, Ofot-spoorweg en de Airport Express Trein Oslo-Gardermoen.

Boot

Met name langs de westkust heb je veel veerboten. Deze gaan vaak over korte afstanden van 10 minuten tot 1 á 2 uur. Reserveren voor korte tochten is niet mogelijk en lijnbussen krijgen altijd voorrang. Vraag bij de plaatselijke toerismebureaus de vaartijden op.

Autorijden in Noorwegen

Tol

Voor veel wegen betaal je tol voor de financiering van de wegen, tunnels en bruggen in Noorwegen. Bij binnenkomst in Oslo en Bergen betaal je ook tol. Meestal kan dit met de creditcard. Al heb je hier en daar ook particuliere wegen waarbij je het tolgeld contant in een enveloppe of speciale bak moet stoppen.

Rijden in de winter

Je moet rijden met winterbanden (en sneeuwkettingen bij je hebben) of spijkerbanden. Spijkerbanden mag je van 1 november tot 14 april gebruiken en in Noord-Noorwegen van 15 oktober tot 1 mei. ’s Winters wordt er alleen in Zuid-Noorwegen gestrooid. Tot 30 graden onder 0 is diesel vorstvrij. Er wordt vaak carburateur-spiritus in auto’s die op benzine lopen toegevoegd. De accu van de auto moet in uitstekende staat verkeren. ’s Winters zijn veel wegen in het binnenland afgesloten die alleen toegankelijk zijn in konvooi. Bij Vegmeldingssentralen kun je vragen over welke wegen je kunt rijden.

Nationale toeristenwegen

De Gamle Strynefjellvegen (rv 258), Hardanger en Hardangerplateau (rv 7), Sognefjellsvegen en delen van Kystriksvegen (rv 17) zijn de 4 wegen in Noorwegen die deze benoeming hebben gekregen. 14 wegen krijgen in de toekomst ook deze status. Deze wegen zijn met een logo gemarkeerd en langs de weg vind je veel picknickplaatsen met kaarten en informatie over de bezienswaardigheden.

Auto- en wandeltocht

Bij toerismebureaus kun je voor een lage prijs kaarten kopen waarbij je een autorit maakt in combinatie met een bewegwijzerde wandeling die tussen de 1 en 3 uur duren.

Overnachten in Noorwegen

Hotels bieden vaak veel recreatiemogelijkheden aan. Een 2-persoonskamer incl. ontbijt kost over het algemeen niet minder dan 700 NOK. Al zijn er in het zomerseizoen veel kortingen voor mensen met een hotelpas.

Verder bestaan er mogelijkheden om bij Interhome een vakantiehuis Noorwegen te boeken.

Noorwegen telt zo’n 100 jeugdherbergen die vaak op schitterende locaties staan, zoals bij een meer of in de bergen. Deze zijn populair en tijdens het zomerseizoen kun je deze beter vooraf boeken. Prijzen liggen rond de 150 NOK per persoon.

De 430 berghutten die Noorwegen heeft variëren sterk in grootte en comfort. Bij lidmaatschap van de DNT krijg je fikse kortingen op accommodaties.

Verspreid over heel Noorwegen staan zo’n duizend campings. Een tentplaats kost gemiddeld rond de 100 NOK. Je kunt hier ook een hut huren dat rond de 250 NOK kost.

Voor mensen die van water houden kun je in een hut die op palen boven de zee is gebouwd overnachten. Hier kun je eventueel een bootje bij huren.

Op bepaalde sites kun je aan woningruil met een Noorse familie doen. Dit is een vrij goedkope manier van vakantie vieren.

Noorwegen Reisgids